Faktaboks

Weddellhavet
Uttale
wˈedəl-

Weddellhavet er den ene av de to store havbuktene som skjærer inn i Antarktika. Weddellhavet er et randhav til Sørishavet og ligger på den siden som vender ut mot Atlanterhavet. Den andre store bukten er Rosshavet.

I vest grenser Weddellhavet til Antarktishalvøya, i øst til selve kontinentet. I sør møter Weddellhavet fronten av Ronne Ice Shelf og Filchner Ice Shelf på 75°–78° sørlig breddegrad.

Størstedelen av havflaten er dekket med tung drivis, noe som gjør det vanskelig å komme frem med skip. Størst mulighet for åpent vann har man i de østlige områdene om sommeren. Man regner med at en vesentlig del av det kalde bunnvannet i verdenshavene, særlig Atlanterhavet, dannes og flyter ut fra Weddellhavet.

Havområdet er oppkalt etter briten James Weddell, som i 1823 var den første som klarte å trenge inn i de sentrale delene av havbukten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg