Faktaboks

Watford
Uttale
wˈåtfəd

Watford er en bykommune by i Storbritannia, England, i Hertfordshire fylke, ved elven Colne, nordvest for London. Bykommunen hadde 90 301 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 8 kvadratkilometer. Watford er først og fremst en boligforstad til London.

Tidligere var industri viktig, som trykking, bryggerier, ingeniørarbeid og kjemisk produksjon, men tjenesteytende næringer utgjør i dag hoveddelen av den økonomiske virksomheten i kommunen. En rekke internasjonale selskaper har kontorer her.

På Leavesden Aerodrome lå de-Havilland-fabrikken som produserte Mosquito jagerbomberfly og Halifax bombefly under andre verdenskrig, og Rolls-Royce overtok området i 1959 for å produsere helikoptermotorer. Virksomheten ble flyttet til Bristol i 1994 og Leavesden Aerodrome ble liggende brakk. Da James Bond-filmen Golden Eye skulle produseres samme år, ble området valgt fordi alle andre studioer var opptatt. De brede, høye og åpne hangarene var godt egnet som filmstudioer. Dermed var Leavesden Studios etablert, og en rekke storfilmer har blitt produsert her siden, blant annet Star Wars, Harry Potter, Edge of Tomorrow og The Legend of Tarzan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg