Faktaboks

Wang Yang

汪洋

Uttale

IPA: /waŋ jaŋ/

Født
12. mars 1955, Suzhou
.
Lisens: fri

Wang Yang, kinesisk politiker og medlem av Politbyrået i det kinesiske kommunistpartis sentralkomite. Han ble i 2013 visestatsminister og leder for regjeringens arbeidsgruppe for utvikling og bekjempelse av fattigdom. Han innehar også lederposten for regjeringens hovedkvarter for nødhjelp ved jordskjelv og hovedkvarteret for forebyggelse av tørke og flom.

Wang Yang er av hàn-nasjonalitet og fra Suzhou i Anhui-provinsen. Han var fabrikkarbeider fra 1972 til 1976, og ble medlem av kommunistpartiet i 1975. Han ble utdannet som ingeniør ved Kinas universitet for vitenskap og teknologi i Hefei, Anhui. Fra 1990-tallet og fremover innehadde han forskjellige fremtredende politiske posisjoner i Anhui og gjorde samtidig karriere sentralt, hvor han etter hvert ble varamedlem i Sentralkomiteen fra 2002. I tidsrommet 2005–2007 var han partisjef i Chongqing. Stillingen som partisjef ble overtatt av Bo Xilai. Fra 2007 ble han medlem av Politbyrået, samtidig som han var partisjef i Guangdong-provinsen fra 2007 til 2012.

Wang Yang er talsmann for markedsøkonomi og at økonomisk vekst har prioritet foran fordeling. Han er også kjent for sine gode evner til å takle protester og demonstrasjoner på en diplomatisk tilfredsstillende måte. Dette gjelder ikke minst hans rolle under protestene i Wukan i 2011.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg