Demokratisk lokalvalg avholdes i mars 2012 som resultat av protestene

.
Lisens: fri

Wukan-protestene var en rekke folkelige protester mot korrupsjon i byen Wukan i Kina høsten 2011. Wukan er en landsby med om lag 13 000 innbyggere beliggende omkring 5 kilometer sør for Lufeng i Guangdong.

Protestene startet 21.–23. september 2011, da lokale embetsmenn solgte landeiendom til eiendomsutviklere uten at landsbyboerne og bønder fikk tilstrekkelig kompensasjon for salget. Flere hundre og opp til flere tusen samlet seg i protest og angrep bygningene til lokalregjeringen, politistasjonen og industribygninger med krav om at de ville ha landbruksjorden tilbake.

Sikkerhetspolitiet arresterte fem av talsmennene for landsbybeboerne, og én av disse døde i politiets varetekt i desember 2011. Dette førte til enda større demonstrasjoner og lokalregjeringen, ledelsen av kommunistpartiet og politiet ble tvunget til å forlate Wukan. Politiet dannet så en blokade hvor mat og andre varer ble hindret å komme inn i landsbyen. Denne situasjonen varte til 21. desember, da landsbybeboerne og politikere på provinsnivå kom til en avtale hvor de fleste av landsbybeboernes krav ble imøtekommet. De viktigste og mest oppsiktsvekkende av disse var å gi landeiendommene tilbake til bøndene og innføre hemmelig demokratisk lokalvalg i mars 2012. En nøkkelperson for å løse denne konflikten var Wang Yang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg