WMS er en internasjonal standard for utveksling av elektroniske kart over internett, utarbeidet av Open Geospatial Consortium (OGC). Ved hjelp av WMS kan en bruker bygge opp et kartbilde i egen nettleser ved å hente data fra en eller flere tilbydere av kartdata. De fleste nettsider med kartinnsyn baserer seg på WMS-teknologien.

Overføringen skjer ved at brukeren (klienten) kaller opp en WMS-tjener. I kallet er ønsket karttema og geografisk område spesifisert. Flere kartlag fra samme server eller ulike servere kan legges delvis gjennomsiktige på hverandre til et kombinert kartinnsyn i brukerens nettleser. Forespørselen fra klient til tjener skjer ved at klientmaskinen sender en URL med tilhørende parametere for stedsangivelse (hjørnekoordinater), ønsket kartlag og bildeformat. Tjeneren henter ut nødvendige data fra en geodatabase og returnerer kartet med tegnforklaring som en bildefil. Vanlige bildeformater er png og svg (se bildeformat). I tillegg til selve kartet kan WMS overføre metadata med informasjon om hva en karttjeneste kan tilby, eventuelt også spesifikk informasjon om de enkelte kartlag. Slik informasjon returneres som egne XML-dokumenter.

Det finnes tilsvarende standarder for overføring av vektorbaserte kartdata (WFS), ortofoto og satellittbilder (WCS). Ved å kombinere disse kan ett og samme kartinnsyn bestå av både kart, flybilder og satellittbilder. WMS/WFS/WCS er en innsynsløsning og gir ikke brukeren tilgang til de underliggende data. Det er derfor begrensede muligheter for å foreta redigering og analyser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg