WFS er en internasjonal standard for systemuavhengig utveksling av geografisk informasjon over internett. WFS gjør det mulig å hente data fra geografiske databaser og få dem tegnet opp som et kart på egen nettleser.

I sin enkleste form kan en WFS-tjeneste levere ett eller flere kartlag, vist som skalerbar vektorgrafikk (svg) i nettleseren. En mer utviklet tjeneste åpner for transaksjoner mot databasen, slik at kartobjekter kan endres, slettes og opprettes. Det er også mulig å gjøre strukturerte spørringer mot databasen.

Overføring av data skjer ved at klientmaskinen kaller opp en WFS-tjener. Denne henter nødvendige data fra en eller flere geodatabaser og returnerer dataene kodet i det XML-baserte språket GML (Geography Markup Language).

WFS gjør det mulig å overføre og vise geografiske data fra ulike tilbydere, uavhengig av databasesystemer, plattformer og programvare. Kombinert med de beslektede tjenestene WMS og WCS kan WFS brukes til å generere sammensatte innsyn bestående av kart, flybilder og satellittbilder på brukerens nettleser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg