Ortofoto Bergen sentrum
Ortofoto Bergen sentrum
Av .

Ortofoto er flybilder med samme geometriske egenskaper som et kart, det vil si at det er lik målestokk i hele bildet.

Et ortofoto kan gi informasjon om landoverflaten som et kart ikke gir (for eksempel farger, mønstre og teksturer), og blir derfor i økende grad brukt til å presentere geografisk informasjon. På den annen side mangler ortofotoet kartets muligheter for generalisering og framheving av vesentlige elementer og temaer. Ortofoto kan kombineres med kart til ortofotokart. De fleste offentlige og mange kommersielle karttjenester tilbyr ortofotovisning med god oppløsning.

Fra fotografi til ortofoto

Ortofoto framstilles fra digitale flybilder – eventuelt skannede analoge flybilder – eller fra data fra flybåren laserskanning. Ved en automatisert fotogrammetrisk prosess etableres en digital terrengmodell som brukes til å rektifisere bildene som inngår i ortofotoet. Dermed er ortofotoproduksjon blitt vesentlig mindre kostnadskrevende og har fått vid anvendelse.

Mens et fotografisk bilde er en sentralprojeksjon (ut fra ett punkt), er et kart en ortogonalprojeksjon, der alle punktene blir projisert ved parallelle linjer, vinkelrett på projeksjonsplanet. Fotografiets perspektiviske fortegning og radielle forskyvning kan fjernes ved en rektifisering eller resampling av bildet på grunnlag av bildets orientering og en høydemodell av det avbildede terrenget.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg