ortofoto

Ortofoto Bergen sentrum
Av .

Artikkelstart

Ortofoto er flybilder med samme geometriske egenskaper som et kart. Gjennom omfotograferingsprosessen har fotografisk bilder fått geometriske egenskaper som tilsvarer en ortogonal projeksjon av det som avbildes. Ofte benyttes betegnelsen ortofoto om vertikale flybilder som gjennom omfotograferingsprosessen tilpasses samme geometri som et kart, det vil blant annet si at det er kjent og lik målestokk i hele bildet.

Mens et fotografisk bilde er en sentralprojeksjon (ut fra ett punkt), er et kart en ortogonalprojeksjon, der alle punktene blir projisert ved parallelle linjer, vinkelrett på projeksjonsplanet. Fotografiets perspektiviske fortegning og radielle forskyvning kan fjernes ved en rektifisering eller resampling av bildet på grunnlag av bildets orientering og en høydemodell av det avbildede terrenget.

Et ortofoto kan gi informasjon om landoverflaten som et kart ikke gir (for eksempel farger, mønstre og teksturer) og blir derfor i økende grad brukt til å presentere geografisk informasjon. På den annen side mangler ortofotoet kartets muligheter for generalisering og framheving av vesentlige elementer og temaer. Ortofoto kan kombineres med kart til ortofotokart.

I dag framstilles ortofoto fra digitale flybilder – eventuelt skannede analoge flybilder – eller fra data fra flybåren laserskanning. Ved en automatisert fotogrammetrisk prosess etableres en digital terrengmodell som brukes til å rektifisere bildene som inngår i ortofotoet. Dermed er ortofotoproduksjon blitt vesentlig mindre kostnadskrevende og har fått vid anvendelse. Også de fleste kommunale, nettbaserte karttjenester tilbyr ortofotovisning med god oppløsning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg