Vladimir Dal

Faktaboks

Vladimir Dal
Uttale
dalj
Født
1801
Død
1872
Av .

Artikkelstart

Vladimir Dal var en russisk forfatter, etnograf og leksikograf, mest kjent for sin monumentale russiske ordbok, som er uovertruffen i sin rikdom på ord og uttrykk fra russisk folkespråk.

Dal ble født i Luhansk av svært språkmektige foreldre. Hans far stammet fra Danmark og var lingvist og lege, hans mor var en tysk sanger og musiker. Dal fikk en militær utdannelse og tjenestegjorde i det russiske sjøforsvaret, før han i 1826 begynte å studere medisin ved Universitetet i Tartu. Studiene ble avbrutt av den russisk-tyrkiske krigen i 1828–1829, da Dal tjenestegjorde som militærlege. Siden slo han seg ned i St. Petersburg som kirurg, og resten av livet bodde han en lang rekke steder i Russland og foretok mange reiser for å samle inn folkediktning og leksikalsk materiale.

Dal begynte å gi ut fortellinger og dikt allerede som student, og i 1832 kom hans første samling med folkelivsskildringer under pseudonymet Kazak Luganskij. Hans inngående kjennskap til russisk folkediktning og språk kommer frem i samlingen Det russiske folks ordspråk (1862) og hans hovedverk Ettspråklig ordbok over det levende storrussiske språk (4 bind, 1861–1868). Ordboken kom ut i fire opplag før den russiske revolusjonen og i to opplag under sovjetperioden. Den har varig verdi som en unik kilde til dialektord og folkespråk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg