Vladimir Dal var en russisk forfatter, etnograf og leksikograf, mest kjent for sin monumentale russiske ordbok, som er uovertruffen i sin rikdom på ord og uttrykk fra russisk folkespråk.

Dal ble født i Luhansk av svært språkmektige foreldre. Hans far stammet fra Danmark og var lingvist og lege, hans mor var en tysk sanger og musiker. Dal fikk en militær utdannelse og tjenestegjorde i det russiske sjøforsvaret, før han i 1826 begynte å studere medisin ved Universitetet i Tartu. Studiene ble avbrutt av den russisk-tyrkiske krigen i 1828–1829, da Dal tjenestegjorde som militærlege. Siden slo han seg ned i St. Petersburg som kirurg, og resten av livet bodde han en lang rekke steder i Russland og foretok mange reiser for å samle inn folkediktning og leksikalsk materiale.

Dal begynte å gi ut fortellinger og dikt allerede som student, og i 1832 kom hans første samling med folkelivsskildringer under pseudonymet Kazak Luganskij. Hans inngående kjennskap til russisk folkediktning og språk kommer frem i samlingen Det russiske folks ordspråk (1862) og hans hovedverk Ettspråklig ordbok over det levende storrussiske språk (4 bind, 1861–1868). Ordboken kom ut i fire opplag før den russiske revolusjonen og i to opplag under sovjetperioden. Den har varig verdi som en unik kilde til dialektord og folkespråk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.