Vivien Leigh

Faktaboks

Vivien Leigh
eg. Vivian Mary Hartley
Uttale
li:
Født
5. november 1913, Darjeeling, India
Død
8. juli 1967, London, England

Vivien Leigh i en scene fra filmen A Streetcar Named Desire (Sporvogn til begjær), 1951.

Av /KF-arkiv ※.
Vivien Leigh i sin kanskje mest kjente rolle, som Scarlett O'Hara i Gone with the Wind (Tatt av vinden, 1939).
.
Fra venstre Hattie McDaniel, Olivia de Havilland og Vivien Leigh i Tatt av vinden (1939).
Tatt av vinden
Av .

Artikkelstart

Vivien Leigh var en britisk skuespiller, født i India og utdannet i England. Hun er mest kjent fra dramaet Gone with the Wind (1939), men var en av Storbritannias ledende skuespillere fra 1940-tallet. I løpet av karrieren vant Leigh to Oscar, en Bafta samt prisen for beste kvinnelige hovedrolle under filmfestivalen i Venezia i 1951.

Fra debut til berømmelse

Hun filmdebuterte i 1934 og ble verdensberømt med rollen som Scarlett O'Hara i Gone With the Wind (Tatt av vinden, 1939; Oscar-pris). Fra 1945 ble Leigh regnet som en av Storbritannias ledende skuespillere så vel i klassisk som i moderne drama.

Prisvinnende filmer

Leigh spilte blant annet i Caesar and Cleopatra (1945) og Anna Karenina (1948) før hun fikk en ny stor suksess som Blanche Dubois i A Streetcar Named Desire (Sporvogn til begjær, 1951) mot Marlon Brando. Hun vant sin andre Oscar samt en Bafta og pris i Venezia for rollen.

Karrieren hennes ble siden hemmet av en sviktende helse, og hennes siste film ble krigsdramaet Ship of Fools (Narrenes skip) i 1965. To år etter døde hun av tuberkulose.

Hun var gift med Laurence Olivier i årene 1940–1960, og de spilte mot hverandre en rekke ganger både på scene og i film.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg