Faktaboks

Vivien Leigh
eg. Vivian Mary Hartley
Uttale
li:
Født
5. november 1913, Darjeeling, India
Død
8. juli 1967, London, England
Vivien Leigh

Vivien Leigh i en scene fra filmen A Streetcar Named Desire (Sporvogn til begjær), 1951.

Av /KF-arkiv ※.
Vivien Leigh i sin kanskje mest kjente rolle, som Scarlett O'Hara i Gone with the Wind (Tatt av vinden, 1939).
.
Tatt av vinden
Fra venstre Hattie McDaniel, Olivia de Havilland og Vivien Leigh i Tatt av vinden (1939).
Tatt av vinden
Av .

Vivien Leigh var en britisk skuespiller, født i India og utdannet i England. Hun er mest kjent fra dramaet Gone with the Wind (1939), men var en av Storbritannias ledende skuespillere fra 1940-tallet. I løpet av karrieren vant Leigh to Oscar, en Bafta samt prisen for beste kvinnelige hovedrolle under filmfestivalen i Venezia i 1951.

Fra debut til berømmelse

Hun filmdebuterte i 1934 og ble verdensberømt med rollen som Scarlett O'Hara i Gone With the Wind (Tatt av vinden, 1939; Oscar-pris). Fra 1945 ble Leigh regnet som en av Storbritannias ledende skuespillere så vel i klassisk som i moderne drama.

Prisvinnende filmer

Leigh spilte blant annet i Caesar and Cleopatra (1945) og Anna Karenina (1948) før hun fikk en ny stor suksess som Blanche Dubois i A Streetcar Named Desire (Sporvogn til begjær, 1951) mot Marlon Brando. Hun vant sin andre Oscar samt en Bafta og pris i Venezia for rollen.

Karrieren hennes ble siden hemmet av en sviktende helse, og hennes siste film ble krigsdramaet Ship of Fools (Narrenes skip) i 1965. To år etter døde hun av tuberkulose.

Hun var gift med Laurence Olivier i årene 1940–1960, og de spilte mot hverandre en rekke ganger både på scene og i film.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg