Tatt av vinden
Fra venstre Hattie McDaniel, Olivia de Havilland og Vivien Leigh i Tatt av vinden (1939).
Tatt av vinden
Av .

Tatt av vinden er en roman fra 1936 skrevet av Margaret Mitchell. Handlingen finner sted i sørstatene under den amerikanske borgerkrigen.

Faktaboks

Også kjent som
Gone With the Wind

Filmatiseringen av boken fra 1939 ble en av filmhistoriens største kinosuksesser, med Vivien Leigh (Scarlett O'Hara), Clark Gable (Rhett Butler), Olivia de Havilland (Melanie Hamilton) og Leslie Howard (Ashley Wilkes) i hovedrollene. David O. Selznick var produsent, og regien var ved Victor Fleming, med ukrediterte bidrag fra George Cukor og Sam Wood. Musikken ble komponert av av Max Steiner.

Filmen fikk ti Oscar-priser, blant annet for beste film, beste regi, beste kvinnelige hovedrolle (Vivien Leigh) og beste kvinnelige birolle (Hattie McDaniel, som mottok den første Oscar-pris til en svart skuespiller). Ved en nyutsendelse i 1967 ble filmen kopiert om til widescreen-format og fikk stereolyd. Til 50-årsjubileet i 1989 ble den restaurert i samsvar med originalens format.

I 1991 kom en «fortsettelse» av boken, Scarlett, skrevet av Alexandra Ripley (norsk oversettelse i 1991). Den ble slaktet av kritikerne, men ble på kort tid en bestselger i USA. Den ble filmatisert for tv i 1994 med Joanne Whalley i rollen som Scarlett og Timothy Dalton i rollen som Rhett Butler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg