Vitória

Vitória er hovedstaten i Espírito Santo i Brasil.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Vitória er en kommune og havneby i Brasil, 400 kilometer nordøst for Rio de Janeiro, beliggende på en liten øy med samme navn. Byen er hovedstad i delstaten Espírito Santo og har 362 097 innbyggere (IBGE, estimat for 2019).

Faktaboks

Uttale
vitˈória

Næringsliv

Vitória er et viktig kommunikasjonssenter med gode vei-, båt-, jernbane- og flyforbindelser. Industrien omfatter tekstil-, jern- og stålindustri, sukkerraffinerier, møbelindustri og keramisk industri. Byen har to store havneanlegg: sentrumshavnen Vitória og den nyere eksporthavnen Tubarão, landets viktigste havn for eksport av jernmalm fra gruvene i Minas Gerais.

Historie

Vitória ble grunnlagt av portugisiske Vasco Fernandes Coutinho i 1535, men bosettingen led under angrep fra urfolk, franskmenn og nederlendere. Den fikk bystatus i 1823, men den geografiske beliggenheten lå til hinder for utvikling. I 1927 fikk øya broforbindelse til fastlandet, og med industrialiseringsprosessen på 1900-tallet ble Vitória landets viktigste havn. Omfattende modernisering har også ført til at byen har få fortidsminner fra kolonitiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg