Faktaboks

Vitória
Uttale
vitˈória
Vitória
Vitória er hovedstaten i Espírito Santo i Brasil.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Vitória, Brasil
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Vitória er en kommune og havneby i Brasil, 400 kilometer nordøst for Rio de Janeiro, beliggende på en liten øy med samme navn. Byen er hovedstad i delstaten Espírito Santo og har 362 097 innbyggere (IBGE, estimat for 2019).

Næringsliv

Vitória er et viktig kommunikasjonssenter med gode vei-, båt-, jernbane- og flyforbindelser. Industrien omfatter tekstil-, jern- og stålindustri, sukkerraffinerier, møbelindustri og keramisk industri. Byen har to store havneanlegg: sentrumshavnen Vitória og den nyere eksporthavnen Tubarão, landets viktigste havn for eksport av jernmalm fra gruvene i Minas Gerais.

Historie

Vitória ble grunnlagt av portugisiske Vasco Fernandes Coutinho i 1535, men bosettingen led under angrep fra urfolk, franskmenn og nederlendere. Den fikk bystatus i 1823, men den geografiske beliggenheten lå til hinder for utvikling. I 1927 fikk øya broforbindelse til fastlandet, og med industrialiseringsprosessen på 1900-tallet ble Vitória landets viktigste havn. Omfattende modernisering har også ført til at byen har få fortidsminner fra kolonitiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg