Vestfold privatbaner

Artikkelstart

Vestfold privatbaner var et selskap som ble etablert i 1934 for å drive de private jernbanene Tønsberg–Eidsfossbanen og Holmestrand-Vittingfossbanen. Begge banene ble nedlagt 1. juni 1938.

Tønsberg-Eidsfossbanen var en 48 km lang smalsporet (1067 mm) privatbane som åpnet 18. oktober 1901. Holmestrand-Vittingfossbanen, HVB, var en 30 km lang smalsporet (1067 mm) privatbane som åpnet 30. september 1902. Begge banene var dampdrevne, men TEB anskaffet en motorvogn i 1930. Denne var av samme type som NSB anvendte på sine smalsporbaner.

De to banene hadde felles strekning fra Hildestad til Hof. Begge banene var relativt lettbygde, og hele banesystemet hadde en eneste tunnel, Innlofjellet tunnel (342 m), i åskammen ovenfor Holmestrand.

Banesystemet i indre Vestfold hadde sporforbindelse med Vestfoldbanen både i Holmestrand og ved Jarlsberg points utenfor Tønsberg. I Tønsberg fikk privatbanen felles stasjon med NSB i 1915, mens det i Holmestrand hele tiden var to stasjoner.

Sammenslåing og nedlegging

Banene fikk felles driftsbestyrer i 1927 og ble formelt slått sammen i 1934. Banene hadde lav reisehastighet og relativt lite trafikk. Busser og lastebiler tok opp konkurransen med banen fra 1920-årene. HVB nedla persontrafikken i 1931. Begge banene ble nedlagt i 1938.

Begge banene ble revet og senere er også de fleste av bygningene langs banen forsvunnet. I Holmestrand og Eidsfoss finnes forsatt lokstallen. Av stasjonsbygningene er det kun Revetal og Fossan som eksisterer. Deler av traseen kan fortsatt finnes i terrenget, særlig mot Eidsfoss og Hvittingfoss.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg