Grytten kirke

Veblungsnes er en tettbebyggelse i Rauma kommune i Møre og Romsdal, på sørsiden av munningen av Rauma i Romsdalsfjorden. på andre siden av elvemunningen ligger tettstedet Åndalsnes.

Stedet har en del industri, blant annet tekstilindustri (Rauma Ullvarefabrikk) og sandtak/betongproduksjon. Det er også turisttrafikk med blant annet vandrerhjem og hytteutleie. På Setnes er det en rekke gravhauger fra vikingtiden. Veblungsnes var i 1652–1812 utskipningssted for Lesja jernverk. Stedet har en av verdens nordligste vingårder.

Grytten kirke

På Veblungsnes ligger Grytten kirke, en åttekantet trekirke oppført på Grytten i 1732, men flyttet til sin nåværende beliggenhet i 1829. Navnet på kirken kommer av prestegården ved det opprinnelige kirkestedet. Det kommer fra norrønt Grýtin, som er sammensatt av grjot, 'stein', og vin, 'naturlig eng'.

Kart

Veblungsnes
Veblungsnes
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg