Faktaboks

Varberg
Etymologi

gammeldansk Wardbergh 'vaktberg', trolig om berget der festningen ligger

Varbergs festning.
Varberg
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Varberg er en by og en kommune i sørlige Sverige, i Halland. Byen ligger ved kysten, rundt 70 kilometer sør for Göteborg, og har 36 300 innbyggere (2020).

Byen

Byen har en variert industri med blant annet en stor sykkelfabrikk, tre- og treforedlingsindustri, jern- og sementindustri; kjernekraftverk (Ringhals). Sommerturismen er blitt en viktig næring. Varberg har god havn, og det er fergeforbindelse til Grenå i Danmark.

Varbergs festning, anlagt i 1280-årene, nedlagt i 1830, var under Kalmarunionen den viktigste ved Kattegat, nå museum som blant annet rommer Bockstenfunnet. Varbergs kaldbadehus fra 1903 i orientalsk stil er restaurert og gjenåpnet i 1997.

Byen, som opprinnelig lå 7 kilometer lenger sør, går tilbake til 1100-tallet; Magnus Eriksson residerte her i 1342–1345. Varberg var dansk til 1645.

Kommunen

Varberg kommune tilhører Hallands län. Den har et areal på 874 kvadratkilometer og 67 700 innbyggere (2022). Varberg er en kystkommune med et kupert innland. I sør er kystlandskapet flatt, i nord er det skjærgårdslandskap. Kommunen har et variert næringsliv med en stor tjenestesektor, men med en betydelig tilvirkningsindustri. En særlig attraksjon er Grimetonsenderen øst for byen, verdens eneste elektromekaniske radiosender som fortsatt er intakt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg