Grimetonsenderen: Aggregatet minner sterkt om et vanlig horisontalt kraftstasjonsaggregat av eldre årgang: Til venstre høyfrekvens-generatoren, i midten den sodabaserte turtallsregulatoren og helt til høyre skimtes asynkronmotoren, som er av sleperingstypen.
.
Lisens: fri

Grimeton Radiostation er en radiosender (langbølge) i kommunen VarbergSveriges vestkyst, satt i drift i 1924. Den er i dag verdens eneste elektromekaniske radiosender som fortsatt er intakt. Radiosenderen ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2004.

Faktaboks

Også kjent som

Grimetonsenderen

Oppbygning

Grimetonsenderen
Av .
Lisens: CC BY 2.5 SE

Det spesielle med senderen er at bærefrekvensen produseres av en 976-polig synkrongenerator. Generatoren, eller alternatoren, som den egentlig kalles, drives av en asynkronmotor med svært nøyaktig turtallsregulering. Dette oppnås ved at den åttepolige motoren med sleperinger har variabel rotormotstand som dannes i et kar med sodaoppløsning med varierbart nivå. Senderens effekt er 200 kW, og frekvensen på 17 200 Hz er svært høy til å være frembrakt i en vanlig elektromagnetisk generator, som i prinsippet er lik en kraftverksgenerator, men ekstremt lav til å være sendefrekvensen for en radiosender. Faktisk er frekvensen så lav at den er direkte hørbar for yngre mennesker om den omdannes fra elektromagnetiske svingninger til lydsvingninger.

Bruk

Grimeton
Grimetons radiosender med tidsriktig bil.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Senderen, som hadde kallesignalet SAQ, ble brukt til telegramtrafikk med USA fra midten av 1920-tallet og til og med 1945. Senderantennen ble båret oppe av seks T-master med en høyde på 127 meter. Antennene er fortsatt i bruk i forbindelse med lavfrekvent samband til ubåter. Senderen kjøres fortsatt en del hvert år.

Nettverk

Konstruktør for senderen var den svenske oppfinneren Ernst F. W. Alexanderson (1878–1975) som bodde og arbeidet i USA. Radiostasjonen i Varberg inngikk i sin tid i et globalt nettverk av langbølgestasjoner, alle konstruert av Alexanderson, men er i dag den eneste gjenværende stasjonen av dette nettverket.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg