Valmet

Valmet er et finsk industrikonsern. Det er verdensledende i papirmaskiner og annet utstyr til treforedlingsindustrien. Konsernet laget tidligere også biler (Saab og Porsche), skip, fly, våpen, lokomotiver, traktorer og skogsmaskiner.

Historie

Valmet ble dannet i 1946 ved at flere statlige maskinindustriselskaper ble sammensluttet til Valtion Metallitehtaat, i 1951 forkortet til Valmet. Konsernet ble privatisert fra 1988.

I 1999 ble Valmet sammensluttet med maskinindustrikonsernet Rauma (grunnlagt 1942) til Metso Corporation. Traktorproduksjonen er overtatt av amerikanske AGCO under merket Valtra, mens bilproduksjonen er fortsatt i Valmet Automotive.

I 2013 ble Valmet løsrevet fra Metso og etablert som eget selskap.

Virksomhet

Valmet hadde i 2017 en omsetning på 3,1 milliarder Euro, og omkring 12 000 ansatte. Konsernet har hovedkontor i Esbo i Finland.

Valmet Automotive

Valmet Automotive Oy ble etablert i 1968 som Saab-Valmet, i samarbeid med Saab. Valmet Automotive produserer biler og bildeler. Selskapet produserte Porsche-modeller frem til 2012, og har også produsert modellen Fisker Karma for Fisker.

VIRKSOMHET

Valmet Automotive hadde i 2014 en omsetning på 389 millioner dollar, og 2693 ansatte ved utgangen av året.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg