Valle flyplass, Åraksøyne er en sivil flyplass som ligger i Valle kommune, Setesdal, i Telemark fylke, cirka 20 km syd for Valle tettsted. Lufthavnen åpnet 29. august 1996, og eies av Valle kommune.

Faktaboks

Også kjent som

Sylvknapp

Historie

Lokale flyentusiaster hadde en kort flystripe (540 meter) på et jorde på Ose, lenger sør i Setesdalen. Ønsket om en lengre rullebane med fast dekke meldte seg, og i forbindelse med en vannkraftutbygging i området så man muligheter for å få permanent flyplass der entreprenøren hentet ut masse. Området ble ansett som velegnet til flyplass, dog med en noe trang innflyging gjennom dalen.

Entusiastene la planene frem for kommunen, som ikke umiddelbart var interessert, men etter å ha vurdert en tid ble de med på forslaget, og koplet inn Luftfartsverket, som i april 1996 godkjente utbygging av flyplass på Åraksøyne.

Flyplassen omfatter et flerbruksanlegg der omtrent alle typer luftsport- og motorsportaktiviteter kan utøves. Rullebanen er stengt på vinterstid, men da benyttes den blant annet til snøscootercross.

Valle kommune står som eier av flyplassen, men den driftes av selskapet Sylvknappen AS. Flyplassen har ikke ordinær rutetrafikk.

Les mer i Store norske leksikon

Tekniske data

  • ICAO: ENVE
  • Lufttrafikktjeneste: Ingen
  • Rullebane (TORA): 770/770 meter

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg