Valle flyplass, Åraksøyne, er en sivil flyplass som ligger i Valle kommune, Setesdal, i Telemark fylke, cirka 20 km syd for Valle tettsted. Lufthavnen åpnet 29. august 1996, og eies av Valle kommune.

Lokale flyentusiaster hadde en kort flystripe (540 meter) på et jorde på Ose, lenger sør i Setesdalen. Ønsket om en lengre rullebane med fast dekke meldte seg, og i forbindelse med en vannkraftutbygging i området så man muligheter for å få permanent flyplass der entreprenøren hentet ut masse. Området ble ansett som velegnet til flyplass, dog med en noe trang innflyging gjennom dalen.

Entusiastene la planene frem for kommunen, som ikke umiddelbart var interessert, men etter å ha vurdert en tid ble de med på forslaget, og koplet inn Luftfartsverket, som i april 1996 godkjente utbygging av flyplass på Åraksøyne.

Flyplassen omfatter et flerbruksanlegg der omtrent alle typer luftsport- og motorsport-aktiviteter kan utøves. Rullebanen er stengt på vinterstid, men da benyttes den blant annet til snøscootercross.

Valle kommune står som eier av flyplassen, men den driftes av selskapet Sylvknappen AS. Flyplassen har ikke ordinær rutetrafikk.

  • ICAO: ENVE
  • Lufttrafikktjeneste: Ingen
  • Rullebane (TORA): 770/770 meter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.