Valens' akvedukt
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Valens' akvedukt er en romersk akvedukt i det nåværende Istanbul i Tyrkia. Den ble anlagt under keiser Valens omkring 368–372/373 evt., da byen het Konstantinopel og lå i Romerriket, og skulle forsyne byen med vann. Deler av akvedukten er bevart, og ses i dagens Istanbul, som en buerekke i to høyder over Atatürk-bulevarden og på hver side av denne.

Valens' akvedukt inngikk i et system av dammer, kanaler og sisterner som forsynte hovedstaden med sikkert vann fra elver og innsjøer utenfor byen. Kanalen krysset bymuren ved Edirne Kapι (Adrianopel-porten) og gikk under terreng langs byens sjette, femte og fjerde høyde. Selve akvedukten førte vannet over senkningen mellom fjerde og tredje høyde og hadde en lengde på 971 meter. På tredje høyde, nær dagens Beyazit Meydanı, gikk vannet inn i en stor sisterne ved Forum Theodosii, nymphaeum maius, hvorfra det ble fordelt.

Kanalsystemet ble vedlikeholdt og tjente som vannforsyning til gamlebyen inntil slutten av 1800-tallet, da et nytt anlegg kom i drift.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg