Vadstena slott

Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Vadstena slott

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Vadstena slott er et slott i Vadstena i Sverige. Det er landets trolig best bevarte renessanseslott, med fasader som i store trekk er bevart siden 1500-tallet.

Det ble påbegynt i 1545 som befestet anlegg med vollgraver og runde hjørnetårn. Dagens slottsbygning ble oppført i flere etapper mellom 1555 og 1620, først ved Pierre de la Roche, senere ved Hans Fleming. De to utsmykkede gavlveggene er den nederlandske billedhuggeren Hans Flemings verk, mens den barokkpregede tårnhjelmen på midttårnet er tegnet av Jean de la Vallée. Slottet opphørte å være kongelig residens på begynnelsen av 1700-tallet, og ble senere brukt blant annet som kornmagasin og fabrikkbygning.

Vadstena slott ble fra slutten av 1800-tallet betraktet som et nasjonalt ikon i Sverige. Blant annet regnes de la Vallées tårnhjelm å ha inspirert Carl Westman under arbeidet med Stockholms rådhus (1909-1915). Anlegget har gjennomgått en omfattende restaurering i løpet av 1900-tallet. I 1997-1999 ble to hjørnetårn i sørvest og sørøst rekonstruert – de var nedrevet på 1800-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg