Västervik
Västervik - by på den svenske Østersjøkysten.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Västervik er en by og kommune i Småland i Sverige.

Byen

Byen ligger ved kysten, om lag 100 kilometer sørøst for Norrköping og har 21 500 innbyggere (2020). Västervik er en havneby med en del godt bevart trehusbebyggelse. Byens rådhus er fra 1795. Et viktig kulturminne er ruinene av Stegeholm slott, som ble anlagt i 1360-årene. Västervik omtales som by i 1275. Da lå byen innerst i den trange og smale Gamlebyviken. Byen ble gjentatte ganger brent under de svensk-danske krigene.

Kommunen

Överums Bruk
Överum er et gammelt industristed i Västervik kommune. Bildet viser Överums Bruk på et postkort fra 1910-tallet.
Av /Järnvägsmuseet.

Västervik kommune ligger ved Østersjøen lengst nord i Kalmar län. Kommunen er på 1882 km2 og har 36 700 innbyggere (2022). Det er et kupert, delvis skogkledd landskap med mange vann i innlandet og skjærgård langs kysten.

Industrien er variert med blant annet mekaniske verksteder, maskin- og metallindustri og produksjon av elektriske husholdningsapparater. Sommerturismen er betydelig.

Tettstedet Överum 40 kilometer nordvest for byen har lange industritradisjoner. Överums Bruk ble grunnlagt i 1655 for produksjon av kanoner og kanonkuler. Omkring 1850 ble produksjonen innrettet mot framstilling av ploger og andre landbruksmaskiner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg