Trollhättan

Fra SAABs monteringsavdeling i Trollhättan, 1963. Modell 95 og 96 på samlebåndet.
Av /Nordiska museet.
Lisens: CC BY NC ND 4.0
Göta älv forbi Trollhättan, foto fra 1800-tallet. Bildet viser det såkalte Helvetesfallet, som ble bortsprengt 1938-39. Trollhättan kirke ligger mellom elva og Göta kanal.
Av /Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Trollhättan er en by i Sverige. Den ligger i landskapet Västergötland ved Trollhättefallene i Göta älv, 10 km sør for elvens utløp fra Vänern. Byen har 48 573 innbyggere (2016).

Byen vokste sterkt etter åpningen av Trollhätte kanal i 1800, og fikk byrettigheter i 1916. Trollhättan er en industri- og serviceby med flere store foretak. Det var her SAAB begynte sin bilproduksjon i 1949. SAABs konkursbo ble i 2012 kjøpt av National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS), som viderefører Trollhättans biltradisjoner med sin produksjon av elbiler. I 1930 grunnla selskapet Nydqvist och Holm AB (NOHAB) flymotorfabrikk i Trollhättan, senere Volvo Flygmotor AB. I dag drives flymotorproduksjonen i Trollhättan av britiskeide GKN Aerospace AB.

Sveriges filmsentrum ligger i Trollhättan, og i de seneste årene har nesten halvparten av alle svenske langfilmer blitt spilt inn i området.

Trollhättan kommune tilhører Västra Götalands län, har et areal på 410 km2 og 58 728 innbyggere (2019). Den nordlige delen av kommunen er for en stor del oppdyrket sletteland; den sørlige delen mer skogkledd. En del av platåberget Hunneberg ligger i kommunen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg