SAAB 95
Fra SAABs monteringsavdeling i Trollhättan, 1963. Modell 95 og 96 på samlebåndet.
Av /Nordiska museet.
Lisens: CC BY NC ND 4.0
Helvetesfallet
Göta älv forbi Trollhättan, foto fra 1800-tallet. Bildet viser det såkalte Helvetesfallet, som ble bortsprengt 1938-39. Trollhättan kirke ligger mellom elva og Göta kanal.
Av /Nasjonalmuseet.
Lisens: CC BY 2.0

Trollhättan er en by i Sverige. Den ligger i landskapet Västergötland ved Trollhättefallene i Göta älv, 10 kilometer sør for elvens utløp fra Vänern. Byen har 50 500 innbyggere (2020).

Byen

Byen vokste sterkt etter åpningen av Trollhätte kanal i 1800, og fikk byrettigheter i 1916. Trollhättan er en industri- og serviceby med flere store foretak. Det var her SAAB begynte sin bilproduksjon i 1949. SAABs konkursbo ble i 2012 kjøpt av National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS), som viderefører Trollhättans biltradisjoner med sin produksjon av elbiler. I 1930 grunnla selskapet Nydqvist och Holm AB (NOHAB) flymotorfabrikk i Trollhättan, senere Volvo Flygmotor AB. I dag drives flymotorproduksjonen i Trollhättan av britiskeide GKN Aerospace AB. Innovatum Science Center er Trollhättans tekniske museum.

Sveriges filmsentrum ligger i Trollhättan, og i de seneste årene har nesten halvparten av alle svenske langfilmer blitt spilt inn i området (se film i Sverige).

Kommunen

Trollhättan kommune tilhører Västra Götalands län, har et areal på 410 kvadratkilometer og 59 300 innbyggere (2022). Den nordlige delen av kommunen er for en stor del oppdyrket sletteland; den sørlige delen mer skogkledd. En del av platåberget Hunneberg ligger i kommunen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg