Borås

Artikkelstart

Borås er en by og kommune Västra Götalands län i Sverige, 60 km øst for Göteborg.

Faktaboks

Uttale

bor'ås

Byen

Byen Borås har 66 273 innbyggere (2011), ligger ved elven Viskan, og fikk byrettigheter i 1622. Den er sentrum i Sjuhäradsbygden, som fra gammelt av er kjent for sitt håndverk.

Den gamle husflidstradisjonen, vannkraften i Viskan og beliggenheten nær eksporthavnen Göteborg bidrog til at Borås i løpet av 1800-tallet utviklet seg til Sveriges største tekstil- og konfeksjonsby, med bomullsspinnerier, ullspinnerier, trikotasje- og konfeksjonsfabrikker. Den eldste tekstilbedriften, Borås Wäfveri, ble etablert i 1869. Tekstil- og konfeksjonsindustrien stod i 1960 for 78 prosent av industrisysselsettingen i byen.

Teko-industrien har etter den tid gjennomgått store kriser, og mange bedrifter er lagt ned, eller har flyttet produksjonen til land med lavere kostnader. Byen er ellers kjent for store engros- og postordrefirmaer, som bygger på gamle kramkar-tradisjoner («Västgötaknallarna»). Tekstilinstitutt og fagskoler, blant annet Högskolan i Borås med biblioteklinje.

Kommunen

Borås kommune har et areal på 915 km2 og 110 816 innbyggere (2017). Kommunen har et kupert landskap med barskog i nord og variert jordbrukslandskap i sør.

Næringslivet var tidligere dominert av tekstilindustrien og tilknyttede næringer, men er i dag mer allsidig og omfatter teknisk virksomhet, plast- og verkstedforetak, samt en omfattende tjenestesektor. Tekstilindustrien har likevel fortsatt en sterk stilling.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg