Undredal
Undredal.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Undredal er et sogn i Aurland kommune, Vestland fylke, på vestsiden av innerste del av Aurlandsfjorden. Sognet har et areal på 168 kvadratkilometer.

Dalføret, som sognet har navn etter, går fra Aurlandsfjorden sørvestover til grensen mot Voss. Fra Langhus oppe i dalen går det tunnel til Flåm (5 km) og til Gudvangen (11,4 km), sistnevnte Norges nest lengste veitunnel (2006). Tunnelene utgjør del av helårs stamvei mellom Oslo og Bergen.

Undredal stavkirke er landets minste stavkirke. Den er av usikker alder. Soop-slekta i sogn på 1400-talet (Soopætta), var ei gammal adelsslekt i Sogn og førte som våpen («familieskjold»), tre gule liljer i ein raud blomstervase på eit blått skjold. Denne slekta hadde den store gard Undredal i Aurland, som sin ættegard.

Viktigste næringsvei i Undredal er stølsdrift og ysting av geitost, kvit og brun. Bygda fikk veiforbindelse i 1988 og fikk da turisme.

Navn

Navnet er usikkert tolket, kan være av norrønt undr, 'vidunder' eller 'noe underlig'; første ledd kan også bety 'lavere' og sikter i så fall til at bare den nedre del av dalen er bosatt.

Kart

Undredal
Undredal
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg