geitost

Chèvre av geitemelk
Brunost
Av .

Geitost er ost fremstilt av geitemelk. Tidligere var geitost i Norge gjerne synonymt med brunost.

Geitost kommer i flere varianter. Den myke og til dels ferske geitosten er det vi fra Frankrike kjenner som chèvre – små oster som kommer i et utall varianter og former. Ostene er gjerne dekket med aske eller en blanding av mugg og melkesopp. I de senere årene har det også kommet noen norske varianter av denne geitosttypen.

Geitost kommer også i halvfaste varianter, og spesielt på norske setrer har dette vært ystet opp gjennom tidene. Mange av disse ostene ble ikke saltet, og bruksområdet var som tilbehør til middag. I dag er det mer vanlig å salte ostene og la dem modne og danne naturlig skorpe (mucor).

Det forekommer også halvfaste varianter av geitost i landene rundt Middelhavet, hvor geitehold er forholdsvis vanlig. Disse får modne lenger og danner naturlig skorpe av mucor, eller de vaskes og danner en duftende rødkittskorpe. Med unntak av spanske garrotxa er de fleste halvfaste geitoster lokale og lite kjent.

Kopier av oster som tradisjonelt ystes av kumelk, finnes også. Således kan man få både brie- og gouda-typer ystet av geitemelk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg