Umm Qasr
Polske soldater inntar havnen i Umm Qasr under invasjonen i 2003.
Av /U.S. Navy.
Lisens: CC BY SA 2.0

Umm Qasr er en havneby i det sydøstlige Irak, ved grensen til Kuwait i guvernementet Basra. Umm Qasr ble utbygd i 1967 som ny dypvannshavn for Irak. Befolkningstallet er vanskelig å anslå nøyaktig, men er i overkant av 107 000 (2019). Byen har anlegg for petroleumsraffinering og metallurgisk industri.

Bybeskrivelse

Umm Qasr er en moderne by som er preget av store havneanlegg og containerdepot. Bygninger og boliger ble oppført på 1950-tallet for å være tilholdssted for havnearbeidere, og var opprinnelig systematisk oppført med et gitt antall boliger per gate. Det finnes offentlige skoler for barn og ungdom, men det er begrenset tilgang til høyere utdanning i byen. Umm Qasr lufthavn ligger tre kilometer sydvest for byen.

Historie

Umm Qasr var en mindre landsby før opprettelsen av det moderne Irak. Under andre verdenskrig ble det satt opp en midlertidig havn i byen. Under kongedømmet Irak (1932–1958) ble en havn påbegynt her, som senere ble en marinebase etter den irakiske revolusjonen i 1958. Havnen, slik den er kjent i dag, ble grunnlagt i 1961 og skulle betjene Irak som dypvannshavn. Med unntak av området rundt Umm Qasr i Basra er Irak uten forbindelse til havet. Havnen ble kommersielt åpnet i 1967, og befolkningen har økt som resultat av dette.

Under Iran-Irak krigen på 1980-tallet forble Umm Qasr under irakisk kontroll, da den ligger lenger vekk fra den iranske grensen enn de andre havnene i området.

Under Gulfkrigen var tilgangen til havnen et viktig punkt, og byen ble rammet av bombing som førte til store materielle skader. I etterkant av krigen var byen viktig for innførsel av materiell humanitær bistand til Irak i olje for mat-programmet.

Under den USA-ledede invasjonen i 2003 var havnebyen et av de første militære målene. I mars gikk amerikanske, britiske og polske tropper inn med bakkeangrep mot byen, og på tross av motstand ble byen inntatt etter fire dager med kraftige kamphandlinger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg