Faktaboks

Også kjent som

Irsk: Ulaidh

Uttale
ˈʌlstə

Ulster er én av i alt fire provinser i Irland. Den ligger i nord ved grensen til Nord-Irland og omfatter fylkene Cavan, Donegal og Monaghan. I tillegg inngår deler av de nordirske kommunene Antrim and Newtownabbey, Armagh Banbridge and Craigavon, Newry, Morne and Down og Fermanagh and Omagh, som altså tilhører Storbritannia. Provinsen hadde 2 105 666 innbyggere i 2016 og har et areal på 21 552 kvadratkilometer.

I Ulster ligger Lough Neagh, som er den største innsjøen på De britiske øyer. Irlands nordligste punkt Malin Head ligger i Donegal fylke og provinsens høyeste punkt befinner seg i Down, Slieve Donard på 848 meter over havet. Elven Shannon har sitt utspring i Cavan fylke.

Protestanter utgjør nesten halvparten av befolkningen og andelen er høyere enn i de andre tre provinsene. Katolikker utgjør den nest største gruppen med om lag to femtedeler av folket. Engelsk er hovedspråket. Om lag tre hundre tusen av innbyggerne bor i Republikken Irland, mens de øvrige bor i Nord-Irland.

Kart

Ulster

Kartet viser Ulster i republikken Irland og ikke den Nord-Irske delen av Ulster.

Av /Shutterstock.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg