US Coast Guard

Den amerikanske kystvaktens seilførende kadettskip Eagle.
Av /U.S. Navy photo.

Artikkelstart

US Coast Guard er kystvakten i USA, opprettet i 1790. Foruten oppgaven som fremskutt sjømilitær vakt, har Coast Guard en rekke maritime oppgaver som i andre land utføres av spesielle sivile organer, for eksempel håndhevelse av maritime lover, immigrasjonskontroll, tolloppsyn, fiskerioppsyn, fyr- og merketjeneste, oljeberedskap og sikkerhets- og redningstjeneste, herunder isbryting og ispatruljering. Coast Guard er sjømilitært organisert med en admiral som sjef og er fullt oppsatt også i fred.

Faktaboks

Uttale
koust ga:d

Personellstyrken var i 2013 omkring 48 200, hvorav 7600 sivile. Kystvakten rådde over 536 fartøyer og 593 fly og helikoptre, deriblant det seilførende kadettskipet Eagle. I krigstid, eller når presidenten bestemmer, skal Coast Guard gå inn som en del av marinen. I fredstid hører den under Department of Transport.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Yngve Jarslett

Sikkert flisespikkeri, men hvorfor heter artikkelen Coast Guard US den amerikanske kystvakten heter US Coast Guard eller fullt navn United States Coast Guard?

skrev Torolf Rein

Betgnelsen er US Coast Guard. Ser ingen annen grunnn enn at ved bruk av leksikonet søkes på C for å finne artikkelen. En ting er overskriften, men i artikkelen bør betegnelsen veære rikrig.MvhTorolf Rein

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei,Torolf har nok rett i at denne tittelen henger igjen fra papirutgaven. I dag er det ingen grunn til at tittelen skal innlede med C. Jeg retter tittel og sletter tidligere henvisningsartikkel.MvhMarte Ericsson RysteRedaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg