Grålum er et boligområde i Sarpsborg kommune, Viken, cirka tre kilometer vest for bysenteret. Grålum utgjør en del av tettstedet Sarpsborg/Fredrikstad som består av de sammenhengende, bymessig bebygde områdene rundt og mellom Fredrikstad og Sarpsborg.

Grålum var administrasjonssenter i den tidligere Tune kommune. Tune kirke er en steinkirke fra 1910 bygd på samme sted som en kirke som er nevnt alt i 1080, men stedet som kirkested skriver seg antagelig helt tilbake til kristendommens aller første tid i Norge.

I Grålum ligger også Tune Bygdemuseum med skolemuseum. I Grålumstua, som i dag utgjør en del av bygdemuseet, holdt Hans Nielsen Hauge, som var fra Rolvsøy i daværende Tune prestegjeld, sine første oppbyggelsesmøter. Grålum har rike arkeologiske funn, blant annet på Bjørnstad fra slutten av eldre steinalder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg