Trabzon

Artikkelstart

Trabzon er en havneby i det østlige Tyrkia, hovedstad i provinsen Trabzon, ved Svartehavet, 593 kilometer nordøst for Ankara. Byen har 327 000 innbyggere (2016).

Faktaboks

Uttale
trabzˈon
Også kjent som
Trapezunt
Trebizond
latin Trapezus

Næringsliv

I Trabzon drives produksjon av næringsmidler, sement, tobakk og møbler. Havnen brukes blant annet for utførsel til og import fra Russland, Georgia og Iran. Det er en ferge mellom Trabzon og Sotsji. En frihandelssone i havneområdet ble etablert i 1992. Turisme er av betydning for byens økonomi.

Kultur og utdanning

Trabzon har et sterkt middelalderpreg. Det meste av den gamle bymuren er bevart samt en rekke kirker og moskeer. Molla Nakip som er den eldste moskeen, ble bygd i det tiende eller ellevte århundre. St. Sophie kirken ble bygd fra 1238 til 1263. 40 kilometer sør for Trabzon er det forlatte gresk-ortodokse Sumela-klosteret fra 386. Det er bygd på et smalt klippeutspring midt i en bratt vegg i De pontiske fjell, 1200 meter over havet. Kardaniz tekniske universitet ble grunnlagt i 1955. Det er landets fjerde eldste universitet og det første universitetet som ble etablert utenfor Ankara og Istanbul. Vest for byen ble Trabzon universitet grunnlagt i 2018.

Historie

Den greske kolonien Trapezus ble anlagt fra Sinope på 500-tallet fvt. Byen var først hovedstad i den romerske provinsen Pontus, deretter i keiserriket Trapezunt i årene 1204–1461. Byen har gjennom flere tusen år vært en viktig havne- og handelsby, og var i middelalderen startpunktet for karavaneveiene østover. I 1895 var byen åsted for en massakre av armenere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg