Faktaboks

Torun Lian
Født
15. januar 1956

Torun Lian, norsk forfatter og filmregissør. Hun har særlig befattet seg med oppvekstproblemer, som gjerne er skildret med en dose humor. Hun gav først ut en serie skuespill, og vakte oppmerksomhet som dramatiker med Colaengelen, som ble vist i Fjernsynsteatret i 1987.

Lian er særlig blitt kjent gjennom bøkene og filmene om tenåringen Frida. Hun vant mange unge lesere med bøkene Frida (1990) og Med hjertet i hånden (1991), og mottok Filmkritikerprisen for manus til spillefilmen Frida – med hjertet i hånden (1991; regi Berit Nesheim).

Etter å laget flere kortfilmer, debuterte hun som spillefilmregissør med Bare skyer beveger stjernene (1998) etter sin egen bok; filmen vant Amandaprisen i 1999. I 2004 filmatiserte hun sin egen bok Ikke naken, ikke kledt (2000). I barne- og ungdomsboken Adam den tredje i fjerde (2005) viser hun igjen sin evne til å sette seg inn i barns tanker og følelser.

Undrene i vår familie (2008) er en generasjonsroman fra sørvestlandet i 1950- og 1960-årene, og er Torun Lians første voksenroman.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg