Torun Lian, norsk forfatter og filmregissør, har befattet seg særlig med oppvekstproblemer som gjerne er skildret med en dose humor. Hun gav først ut en serie skuespill, og vakte oppmerksomhet som dramatiker med Colaengelen, som ble vist i Fjernsynsteatret 1987. Lian er særlig blitt kjent gjennom bøkene og filmene om tenåringen Frida. Hun vant mange unge lesere med bøkene Frida (1990) og Med hjertet i hånden (1991), og mottok Filmkritikerprisen for manus til spillefilmen Frida – med hjertet i hånden (1991; regi Berit Nesheim).

Etter å laget flere kortfilmer, debuterte hun som spillefilmregissør med Bare skyer beveger stjernene (1998) etter sin egen bok; filmen vant Amandaprisen 1999. I 2004 filmatiserte hun sin egen bok Ikke naken, ikke kledt (2000). – I barne- og ungdomsboken Adam den tredje i fjerde (2005) viser hun igjen sin evne til å sette seg inn i barns tanker og følelser.

Undrene i vår familie (2008) er en generasjonsroman fra sørvestlandet i 1950- og 1960-årene, og er Torun Lians første voksenroman.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.