Faktaboks

Toril Moi
Født
28. november 1953, Farsund
Virke
Litteraturforsker
Familie

Foreldre: Teknisk sjef Georg Seval Moi (1927–) og Nora Skimmeland (1928–).

Gift 1999 med professor David L. Paletz, USA (14.5.1934–).

Toril Moi
Toril Moi
Av /Aschehoug.

Toril Moi er en norsk litteraturforsker.

Hun ble dr.art. i 1985 på avhandlingen Sexual/Textual Politics: Feminist Literary Theory, som er oversatt til en rekke språk. Moi har undervist ved flere universiteter, blant annet i Trondheim og Oxford. I 1988–1996 var hun professor II ved litteraturvitenskapelig institutt ved Universitetet i Bergen, og fra 1989 er hun professor i litteratur og romanske studier ved Duke University i USA. Hun har ellers vært gjesteprofessor og gjesteforeleser ved en rekke universiteter i flere land.

Moi har blant annet arbeidet med feministisk litteraturteori og litteraturkritikk, psykoanalytiske og fenomenologiske teorier, og språkfilosofi i relasjon til litteratur.

Av andre utgivelser kan nevnes Feminist Theory and Simone de Beauvoir (1990), Simone de Beauvoir: The Making of an Intellectual Woman (1994; norsk oversettelse: Simone de Beauvoir: En intellektuell kvinne blir til, 1995) og What Is a Woman? And Other Essays (1999). Et av essayene fra sistnevnte, Hva er en kvinne? Kjønn og kropp i feministisk teori, utkom på norsk i 1998. Et annet, Jeg er en kvinne: Det personlige og det filosofiske, kom på norsk i 2000.

I 2006 utga hun Henrik Ibsen and the Birth of Modernism, som ble gitt ut på norsk samme år med tittelen Ibsens modernisme. – Moi har ellers blant annet redigert The Kristeva Reader (1986) og French Feminist Thought (1987).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg