Toril Moi

Faktaboks

Toril Moi
født:
28. november 1953, Farsund
Toril Moi
Av /Aschehoug.

Toril Moi, norsk litteraturforsker; dr.art. 1985 på avhandlingen Sexual/Textual Politics: Feminist Literary Theory, som er oversatt til en rekke språk. Moi har undervist ved flere universiteter, bl.a. i Trondheim og Oxford. 1988–96 var hun professor II ved litteraturvitenskapelig institutt ved Universitetet i Bergen, og fra 1989 er hun professor i litteratur og romanske studier ved Duke University i USA. Hun har ellers vært gjesteprofessor og -foreleser ved en rekke universiteter i flere land.

Moi har bl.a. arbeidet med feministisk litteraturteori og -kritikk, psykoanalytiske og fenomenologiske teorier, og språkfilosofi i relasjon til litteratur.

Av andre utgivelser kan nevnes Feminist Theory and Simone de Beauvoir (1990), Simone de Beauvoir: The Making of an Intellectual Woman (1994; norsk overs. Simone de Beauvoir: En intellektuell kvinne blir til, 1995) og What Is a Woman? And Other Essays (1999). Et av essayene fra sistnevnte, Hva er en kvinne? Kjønn og kropp i feministisk teori, utkom på norsk i 1998. Et annet, Jeg er en kvinne: Det personlige og det filosofiske, kom på norsk i 2000. I 2006 utgav hun Henrik Ibsen and the Birth of Modernism, som ble gitt ut på norsk samme år med tittelen Ibsens modernisme. – Moi har ellers bl.a. redigert The Kristeva Reader (1986) og French Feminist Thought (1987).

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg