Toril Moi, norsk litteraturforsker; dr.art. 1985 på avhandlingen Sexual/Textual Politics: Feminist Literary Theory, som er oversatt til en rekke språk. Moi har undervist ved flere universiteter, bl.a. i Trondheim og Oxford. 1988–96 var hun professor II ved litteraturvitenskapelig institutt ved Universitetet i Bergen, og fra 1989 er hun professor i litteratur og romanske studier ved Duke University i USA. Hun har ellers vært gjesteprofessor og -foreleser ved en rekke universiteter i flere land.

Moi har bl.a. arbeidet med feministisk litteraturteori og -kritikk, psykoanalytiske og fenomenologiske teorier, og språkfilosofi i relasjon til litteratur.

Av andre utgivelser kan nevnes Feminist Theory and Simone de Beauvoir (1990), Simone de Beauvoir: The Making of an Intellectual Woman (1994; norsk overs. Simone de Beauvoir: En intellektuell kvinne blir til, 1995) og What Is a Woman? And Other Essays (1999). Et av essayene fra sistnevnte, Hva er en kvinne? Kjønn og kropp i feministisk teori, utkom på norsk i 1998. Et annet, Jeg er en kvinne: Det personlige og det filosofiske, kom på norsk i 2000. I 2006 utgav hun Henrik Ibsen and the Birth of Modernism, som ble gitt ut på norsk samme år med tittelen Ibsens modernisme. – Moi har ellers bl.a. redigert The Kristeva Reader (1986) og French Feminist Thought (1987).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.