Toril Moi

Faktaboks

Toril Moi
Født
28. november 1953, Farsund
Toril Moi
Av /Aschehoug.

Artikkelstart

Toril Moi er en norsk litteraturforsker.

Hun ble dr.art. i 1985 på avhandlingen Sexual/Textual Politics: Feminist Literary Theory, som er oversatt til en rekke språk. Moi har undervist ved flere universiteter, blant annet i Trondheim og Oxford. I 1988–1996 var hun professor II ved litteraturvitenskapelig institutt ved Universitetet i Bergen, og fra 1989 er hun professor i litteratur og romanske studier ved Duke University i USA. Hun har ellers vært gjesteprofessor og gjesteforeleser ved en rekke universiteter i flere land.

Moi har blant annet arbeidet med feministisk litteraturteori og litteraturkritikk, psykoanalytiske og fenomenologiske teorier, og språkfilosofi i relasjon til litteratur.

Av andre utgivelser kan nevnes Feminist Theory and Simone de Beauvoir (1990), Simone de Beauvoir: The Making of an Intellectual Woman (1994; norsk oversettelse: Simone de Beauvoir: En intellektuell kvinne blir til, 1995) og What Is a Woman? And Other Essays (1999). Et av essayene fra sistnevnte, Hva er en kvinne? Kjønn og kropp i feministisk teori, utkom på norsk i 1998. Et annet, Jeg er en kvinne: Det personlige og det filosofiske, kom på norsk i 2000.

I 2006 utga hun Henrik Ibsen and the Birth of Modernism, som ble gitt ut på norsk samme år med tittelen Ibsens modernisme. – Moi har ellers blant annet redigert The Kristeva Reader (1986) og French Feminist Thought (1987).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg