Tore Stubberud

Faktaboks

Tore Stubberud
Født
12. oktober 1947

Artikkelstart

Tore Stubberud, norsk forfatter, filosof, litteraturviter, forlegger og bonde. Han har særlig interessert seg for fransk filosofi og diktning, og har utgitt en studie om Maurice Merleau-Pontys fenomenologi (Det litterære uttrykk, 1972) og gjendiktet Charles Pierre Baudelaires Dagbøker (1975) og Prosadikt (1981). Stubberud debuterte skjønnlitterært i 1977 med diktsamlingen Innsikter i farver. I 1998 gav han ut den vittige og sjarmerende erindringsboken Selvbiografi ved seks års alder.

Dystrere er den filosofiske og sterkt sivilisasjonskritiske framtidsromanen Kjøtt i mørke (2003), som reflekterer over forholdet mellom kropp og sjel på en original måte. Portrett av en kvinne fra det 21. århundre (2006) er også en sivilisasjonskritisk roman, som blant annet skildrer det fremmedgjorte ved vårt moderne liv. Duevennen (2007) er en thrilleraktig roman om både skjønnhet og brutalitet.

Stubberud fikk svært gode kritikker for oppvekstromanen Råtten sol (2008), som blant annet handler om industrimiljøet rundt Borregaard ved Sarpsborg. Romanen Kjærlighet i integreringens tidsalder (2009) er et engasjert debattinnlegg om kjærlighetens kår i vårt flerkulturelle samfunn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg