Faktaboks

Rune Molberg

Rune Halfdan Molberg

Født
21. november 1952, Oslo
Rune Molberg i Manglerud Ishall april 2023.
Rune Molberg i Manglerud Ishall april 2023.
Lisens: CC BY SA 3.0

Rune Molberg er en tidligere ishockeyspiller og trener med 67 offisielle OL- og VM-kamper for det norske landslaget. Hans posisjon på banen var som back.

Molberg var med å vinne NM med Manglerud Star to ganger. Som spillende trener vant han «the double» med Furuset i 1983. Molberg, som er æresmedlem i Manglerud Star, var kaptein på både klubb- og landslag.

Klubbkarriere

Molbergs drakt nummer 8 henger i taket på Manglerud ishall og er fredet av klubben (Bildet er tatt i februar 2023).
Molbergs drakt nummer 8 henger i taket på Manglerud ishall og er fredet av klubben (Bildet er tatt i februar 2023).
Lisens: CC BY SA 3.0
Molberg er nummer to fra høyre (sittende). Bildet er av Oslo-by lag (1969/1970).
Molberg er nummer to fra høyre (sittende). Bildet er av Oslo-by lag (1969/1970).
Av .

Molberg begynte å spille ishockey for Gamlebyen i barneårene. Da han ble guttespiller byttet han til Manglerud Star hvor han spilte for klubbens aldersbestemte lag.

Manglerud Star

Med juniorlaget til Manglerud Star ble Molberg norgesmester sesongen 1970/1971. I A-lagssammenheng spilte han for Manglerud Star i tredje- og andredivisjon, før klubben rykket opp til førstedivisjon. Førstedivisjon var øverste nivå i det norske seriesystemet, dagens Elite Hockey Liga.

Norgesmester

Sesongene 1976/1977 og 1977/1978 var Molberg med på å vinne NM for Manglerud Star. Dette er de to eneste gangene klubben har blitt norgesmester. Her spilte han sammen med andre store profiler som målvakten Jørn Goldstein, Tom Røymark, Kjell Thorkildsen og Roar Øvstedal.

Molbergs drakt «fredet» av Manglerud Star

Molberg er én av syv spillere som har fått draktnummeret sitt «fredet» av MS. Det innebærer at en klubbdrakt med nummer 8 på ryggen ikke lenger kan brukes av andre spillere. Molbergs drakt henger i taket i Manglerud Ishall.

Furuset

Foran sesongen 1982/1983 fikk Molberg jobb som spillende trener for Furuset. Mange var skeptiske til ansettelsen av Molberg fordi han manglet trenererfaring på toppnivå.

Flere profilerte spillere hadde forlatt klubben før starten på sesongen, men laget fra Groruddalen hadde samtidens beste spiller i stallen, Bjørn «Botta» Skaare. Molberg valgte også å satse på 19 år gamle Åge Ellingsen, som kom fra Oslo-klubben Forward, som lagets kaptein.

Molberg vant norgesmester- og seriemesterskapet med Furuset den sesongen. I NM-finalene møtte Furuset Sparta Sarpsborg to ganger, i henholdsvis februar og mars 1983.

Det var også Molberg som ga Ole Eskild Dahlstrøm, Petter Salsten og Tommy Jakobsen sjansen på A-laget til Furuset. Mens Dahlstrøm utviklet seg til å bli en av Norges beste offensive spillere gjorde Jakobsen og Salsten det samme som backer.

Landslagskarriere

Molberg fikk sin debut på A-landslaget 19. desember 1971 i en kamp mot DDRJordal Amfi. Han var bare 19 år gammel da han ble tatt ut i den norske troppen som skulle delta i OL i Sapporo i 1972. Under OL i Lake Placid i 1980, der Norge kom på 11. plass, var Molberg landslagskaptein.

I tillegg til olympiske mesterskap fikk Molberg en rekke verdensmesterskap med Norge.

Trenerkarriere

Etter jobben som spillende trener i Furuset, ble han trener i klubben på heltid frem til 1988. Han har også trent A-laget til Manglerud Star, juniorlandslaget, U16-landslaget og B-landslaget.

Meritter

Manglerud Star (spiller)

  • Norgesmester (2): 1976/1977, 1977/1978

Furuset (spillende trener)

  • Norgesmester (1): 1982/1983
  • Seriemester (1): 1982/1983

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg