Faktaboks

Tomáš Zmeškal

Tomas Zmeskal

Født
1966, Praha
Tomáš Zmeškal 2017

Tomáš Zmeškal er en tsjekkisk-kongolesisk forfatter som skriver på tsjekkisk. Han vant EUs litteraturpris i 2011.

Zmeškal debuterte med romanen Milostný dopis klínovým písmem (Kjærlighetsbrev med kileskrift, 2008) som også var det verket som innbrakte ham EUs litteraturpris. Romanen beretter om årsakene til og effektene av at den kvinnelige hovedpersonen Květa under stalinismen i Tsjekkoslovakia i 1950-årene innleder et forhold til Hynek. Han er den forhørslederen fra det hemmelige politi som står bak fengslingen av Květas mann Josef. Romanen har en labyrintisk, ikke-kronologisk oppbygning og kombinerer mange ulike sjangere.

Romanen undersøker hvordan de totalitære politiske systemene infiltrerer mellommenneskelige relasjoner, selv de mest intime, og boken blir dermed et bilde på menneskers liv i hele Sentral-Europa på 1900-tallet. Boken er oversatt til flere språk, blant annet engelsk.

I 2009 kom Životopis černobílého jehněte (Levnetsløpet til et svart-hvitt lam) som beretter om hvordan det er å vokse opp med en annen hudfarge enn flertallets under normaliseringen. Romanen har klare selvbiografiske trekk. Det har også Sokrates na rovníku (Sokrates på Ekvator, 2013) (med sjangerbetegnelsen «familiereportasjer») der jeg-fortelleren oppsøker sin fars røtter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg