Tijuana

Riksgrensen mellom USA og Mexico går her, med San Diego (California) på den amerikanske siden og Tijuana (Baja California) på den meksikanske.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Tijuana er en by i Mexico i delstaten Baja California. Byen ligger langs Stillehavskysten og grenser mot California i USA, 19 kilometer sør for San Diego. Byen har 1 909 424 innbyggere (CCSPJP, 2018).

Faktaboks

Uttale
tijuˈana

Tijuana hadde en eksplosiv vekst som fornøyelsessenter for turister i forrige århundre. I første halvdel av 1900-tallet ble byen en inngangsport til Mexico for amerikanske turister, med casinoer, gambling og etter hvert frihandel. Byens innbyggertall vokste raskt fra 1950-årene. Med NAFTA-avtalen økte handelen med USA, og byen fikk flere amerikanskeide maquiladoras – tollfrie produksjonsanlegg som importerer og monterer varer for eksport. Handel og turisme utgjør hjørnesteinene i økonomien.

Narkotikakriminalitet

Ved årtusenskiftet ble grensekontrollen strengere. Til tross for dette har Tijuana, som den vestligste byen i Latin-Amerika, blitt kreativt brukt til smuglerruter inn i USA. Blant annet er det blitt oppdaget flere underjordiske tuneller mellom varehus i Tijuana og San Diego. San Diego–Tijuana–regionen er populær fordi den har leireaktig jord som er relativt lett å grave i, og begge sider av grensen har varehus som gir dekke for lastebiler. Flere tuneller har vært av avansert karakter, med jernbaneskinner, heis, belysning og ventilasjon.

Som grenseby og sete for det voldelige Tijuana-kartellet er Tijuana hardt rammet av den væpnede konflikten som har pågått mellom myndighetene og ulike narkotikakarteller siden 2006. I 2018 ble Tijuana rangert som verdens farligste by utenfor krigssone, med 138,26 drap per 100 000 innbyggere. 2 640 mennesker ble drept i voldshandlinger i Tijuana dette året (CCSPJP, 2018).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg