Tibets flagg 1916
Tibets statsemblem
Av .
Lisens: Gnu FDL

Tibets nasjonalflagg ble antatt i 1916 av den 13. Dalai Lama. Det var statsflagg og sivilt flagg for alle formål, også etter at Tibet ble annektert av Folkerepublikken Kina i 1951. Men etter at oppstanden mot fremmedstyret ble slått ned i 1959 og den 14. Dalai Lama måtte flykte, ble flagget forbudt i Tibet og Kina. Det føres stadig av Den sentrale tibetanske administrajon i Dharamsala i India. Mer enn 100 000 tibetanere er bosatt der og betjenes av eksilregjeringen. Dalai Lama er åndelig overhode, men har frasagt seg ansvaret for politikk og administrasjon.

Flagget

Flagget har proporsjonene 5:8. Den hvite trekanten representerer det snøkledde fjellet Kailash. Foran dette står to snøløver som symboler for landets fullstendige enhet i åndelig og verdslig liv. Solen bak fjellet står for for alt levende livs rett til frihet, åndelig og materiell velferd og lykke. De seks røde strålene står for landets opprinnelige stammer, Se, Mu, Dong, Dru og Ra. De tre juvelene som løvene holder, står for landets ypperste beskyttere, Buddha, Dharma og Sangha. Symbolet Yin-yang står for folkets aktelse for selv-disiplin og etisk adferd. Den gule borden på tre sider symboliserer at Buddhas lære trives og sprer seg.

Statens emblem

Enblemet eller seglet brukes av den tibetanske eksilregjeringen i Dharamsala i India. Det viser måne og sol over Himalayas snøkledde fjell. I forgrunnen står to snøløver som holder et hjul med åtte eiker, Dharmacakra, et utbredt hinduistisk og buddhistisk symbol. De holder også et rødt skriftbånd med teksten «bod gzhung dga' ldan pho brang phyogs les rnam rgyal» eller «Tibets regjering, Gaden Slott, seierrik i alle retninger».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg