Thor Melhuus var fotograf i Trondheim og mest kjent for å være byens fremste bryllupsfotograf, selv om han også portretterte en rekke kjente personer. Han tok blant annet de offisielle signingsbildene av kongeparet på Stiftsgården i Trondheim i 1997.

Thor Melhuus tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden etter endt befalskole i Bergen og da han dimitterte gikk han på teknisk skole. Thor Melhuus var en ivrig amatørfotograf og ble president for Norsk selskap for fotografi, en fellesorganisasjon for norske film- og fotoklubber. Melhuus var også redaktør for foreningens tidsskrift Kamera på 1960-tallet.

I 1962 kjøpte han Atelier Hifling og startet for seg selv med både fotoforretning og atelier. I 1970 startet han eget fotolaboratorium. I 1971 nedla han fotoforretningen og i 1972 etablerte han Fame-kjeden, en sammenslutning av fotografer som var tilknyttet fotolaboratoriet.

Thor Melhuus var aktiv i Norges Fotografforbund, både som instruktør og foredragsholder og ble utnevnt til æresmedlem i forbundet. Han ble tildelt æremedlemskap i Norsk selskap for fotografi på landsmøtet i Tønsberg i 2009 for sin innsats for forbundet og amatørfotomiljøet. Han fikk Kongens fortjenestmedalje i 2011 for sin mangeårige innsats for fotografiet i Norge. Utmerkelsen Master of Photography PPA i Chicago fikk han i 1995 for sin iherdige innsats som foredragsholder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.