Thor Melhuus

Faktaboks

Thor Melhuus
Født
22. juni 1929
Død
12. mars 2017

Artikkelstart

Thor Melhuus var fotograf i Trondheim og mest kjent for å være byens fremste bryllupsfotograf, selv om han også portretterte en rekke kjente personer. Han tok blant annet de offisielle signingsbildene av kongeparet på Stiftsgården i Trondheim i 1997.

Thor Melhuus tjenestegjorde i Tysklandsbrigaden etter endt befalskole i Bergen og da han dimitterte gikk han på teknisk skole. Thor Melhuus var en ivrig amatørfotograf og ble president for Norsk selskap for fotografi, en fellesorganisasjon for norske film- og fotoklubber. Melhuus var også redaktør for foreningens tidsskrift Kamera på 1960-tallet.

I 1962 kjøpte han Atelier Hifling og startet for seg selv med både fotoforretning og atelier. I 1970 startet han eget fotolaboratorium. I 1971 nedla han fotoforretningen og i 1972 etablerte han Fame-kjeden, en sammenslutning av fotografer som var tilknyttet fotolaboratoriet.

Thor Melhuus var aktiv i Norges Fotografforbund, både som instruktør og foredragsholder og ble utnevnt til æresmedlem i forbundet. Han ble tildelt æremedlemskap i Norsk selskap for fotografi på landsmøtet i Tønsberg i 2009 for sin innsats for forbundet og amatørfotomiljøet. Han fikk Kongens fortjenestmedalje i 2011 for sin mangeårige innsats for fotografiet i Norge. Utmerkelsen Master of Photography PPA i Chicago fikk han i 1995 for sin iherdige innsats som foredragsholder.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg