Faktaboks

Thomas Vinterberg
Født
19. mai 1969, København
Thomas Vinterberg
Av /NTB.

Thomas Vinterberg er en dansk filmregissør og manusforfatter, og en av grunnleggerne av filmmanifestet Dogme95. Hans Et glass til (Druk, 2020) vant både Oscar og Amandaprisen for beste internasjonale film i 2021, og han har to ganger vunnet Nordisk Råds Filmpris, med Submarino (2010) og Jagten (2012).

Debut og Dogme

Vinterberg gjorde seg bemerket allerede som student ved Den Danske Filmskole i København på starten av 1990-tallet, og spillefilmdebuterte med De Største Helte (1996). Gjennombruddet kom med familiedramaet Festen (1998), som var første film laget etter Dogme95-reglene og vinner av en rekke priser, deriblant juryens spesialpris under filmfestivalen i Cannes.

Deretter fulgte tre filmer som fikk heller dårlig mottakelse av presse og publikum: It's All About Love (2003), med Joaquin Phoenix og Claire Danes, samarbeidet med Lars von Trier i Dear Wendy (2004) og komedien En Mand Kommer Hjem (En helt kommer hjem, 2007).

Dramafilm

Vinterberg befestet dog sin posisjon som en mester av dramasjangeren med filmatiseringen av Jonas T. Bengtssons Submarino (2010), og med Jagten (Jakten, 2012), hvor Mads Mikkelsen spiller en småbylærer utsatt for falske anklager om overgrep. Sistnevnte ble nominert til Oscar for beste internasjonale film, og vant flere internasjonale priser.

I 2015 sto Vinterberg for nyinnspillingen av det romantiske dramaet Far from the Madding Crowd, basert på Thomas Hardys klassiker, før han regisserte 70-tallsskildringen Kollektivet (2016), med Ulrich Thomsen og Fares Fares, den engelskspråklige dramafilmen Kursk (2018), om den russiske ubåten som sank i Barentshavet, og det prisvinnende dramaet Et glass til (Druk, 2020).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg