Thomas Vinterberg

Faktaboks

Thomas Vinterberg
født:
19. mai 1969, København
Thomas Vinterberg under Filmfestivalen i Berlin i 2010.
.
Lisens: CC BY 3.0

Thomas Vinterberg, dansk filmregissør og manusforfatter, og en av grunnleggerne av Dogme95. Han har to ganger vært vinner av Nordisk Råds Filmpris; med Submarino (2010) og Jagten (2012).

Vinterberg gjorde seg bemerket allerede som student ved Den Danske Filmskole i København på starten av 1990-tallet, og spillefilmdebuterte med De Største Helte (1996). Gjennombruddet kom med familiedramaet Festen (1998), som var første film laget etter Dogme95-reglene og vinner av en rekke priser, deriblant juryens spesialpris under filmfestivalen i Cannes. Deretter fulgte tre filmer som fikk heller dårlig mottakelse av presse og publikum; It's All About Love (2003) med Joaquin Phoenix og Claire Danes, samarbeidet med Lars von Trier i Dear Wendy (2004) og komedien En Mand Kommer Hjem (En helt kommer hjem, 2007).

Vinterberg befestet dog sin posisjon som en mester av dramasjangeren med filmatiseringen av Jonas T. Bengtssons Submarino (2010), og med Jagten (Jakten, 2012), hvor Mads Mikkelsen spiller en småbylærer utsatt for falske anklager om overgrep. Sistnevnte ble nominert til Oscar for beste utenlandske film, og vant flere internasjonale priser. I 2015 stod Vinterberg for nyinnspillingen av det romantiske dramaet Far from the Madding Crowd, basert på Thomas Hardys klassiker, før han regisserte 70-tallsskildringen Kollektivet (2016), med Ulrich Thomsen og Fares Fares.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg