Festen

Henning Moritzen og Birthe Neumann som foreldrene i den første «Dogme95»-filmen, Festen (1998), i regi av debutanten Thomas Vinterberg. Filmen, som skildrer en høyborgerlig fødselsdagsfest hvor avsløringen av vertsfamiliens hemmeligheter fører til skandale, ble en internasjonal kinosuksess og gav konseptet stor oppmerksomhet.

Fra Festen (1998)
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Festen er en dansk spillefilm (1998) regissert av Thomas Vinterberg. Filmen var den første laget etter reglene for Dogme95, og vant juryprisen under filmfestivalen i Cannes (delt med franske La classe de neige).

Handlingen i den svarte dramakomedien finner sted i løpet av ett døgn hvor patriarken Helge (spilt av Henning Moritzen) feirer 60-årsdagen i storstilt lag med venner og familie. Festlighetene tar et overraskende vendepunkt når eldstesønnen (spilt av Ulrich Thomsen) i sin tale til jubilanten avslører en mørk familiehemmelighet. Paprika Steen, Thomas Bo Larsen, Trine Dyrholm og Birthe Neumann innehar noen av filmens mange biroller.

Manus er skrevet av Vinterberg og Mogens Rukov. Foto er ved Anthony Dod Mantle, og musikken er komponert av Lars Bo Jensen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg