Joaquin Phoenix

Faktaboks

Joaquin Phoenix
Joaquin Rafael Bottom
Uttale
fˈi:niks
Født
28. oktober 1974, San Juan, Puerto Rico

Artikkelstart

Joaquin Phoenix er en amerikansk filmskuespiller. Han er bror av skuespilleren River Phoenix.

Familien flyttet fra Puerto Rico til Los Angeles i 1977. Joaquin Phoenix begynte som barneskuespiller i TV under navnet Leaf Phoenix, og filmdebuterte i 1986. Han hadde en birolle som 14-åring i Steve Martin-komedien Parenthood (1989), men fikk oppmerksomhet først med rollen som den ressurssvake ungdommen som blir morder i Gus Van Sants satire To Die For (Noe å dø for, 1995).

Han spilte den romerske keiseren Commodus i Ridley Scotts Gladiator (2000; Oscar-nominasjon) og countrysangeren Johnny Cash i Walk the Line (2005; Oscar-nominasjon). I 2008 annonserte Phoenix at filmkarrieren var over gjennom en rekke TV-opptredener hvor han opptrådte beruset. Det viste seg å være et stunt som resulterte i den fiktive dokumentaren I'm still here (2010).

Siden fikk han et comeback med sin Oscar-nominerte hovedrolle i Paul Thomas Andersons The Master (2012), før hovedrollen i den romantiske Her (2013) og Thomas Pynchon-filmatiseringen Inherent Vice (2014). Han ble tildelt Oscar-prisen for sin minneverdige tittelrolle i Batman-filmen Joker (2019).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg