Theron (tyrann av Akragas)

Faktaboks

Theron
Født
540 fvt.
Død
472 fvt.
Omtrentlig fødselsår, født mellom 540 og 530 fvt.

Artikkelstart

Theron var tyrann i Akragas fra 485 fvt. frem til sin død i 472 fvt. Han tilhørte emmenidenes dynasti. Under hans regime var Akragas en stormakt på Sicilia.

Theron fikk kontroll over Akragas i i 488 fvt. ved å bruke midler fra et tempelbyggingsprosjekt han hadde ansvaret for til å finansiere leiesoldater. Som tyrann fikk han deretter kontrollen over Himera i 483 fvt. ved å drive ut tyrannen Terrilos. Han ga sin sønn Trasydaios kontroll over nabobyen Himera. Hans datter Demarete var gift med tyrannen av Syrakus, Gelon, for å besegle alliansen mellom de to dynastiene.

Therons regime skal ha vært positivt for Akragas, og byen blomstret økonomisk og kulturelt, berømt for sin rikdom og skjønnhet i hele den greske verden. Han reiste en rekke sekulære og religiøse bygninger, og inviterte diktere som Pindar og Simonides til sitt hoff. Pindars andre og tredje Olympiske Oder hyller Therons seier i vognløp ved de olympiske leker i 476 fvt.

Himeras forhenværende tyrann, Terrilos, og hans svigersønn Anaxilaos, tyrannen i Rhegium, lyktes i å overtale kartagerne til å intervenere. De ble imidlertid overvunnet av Theron og Gelon av Syrakus i slaget ved Himera i 480 fvt. (Herodot 7.165-7).

Alliansen med Syrakus knakte i sammenføyningene i 477 fvt. under Gelons etterfølger Hieron 1. på grunn av Trasydaios' brutale styre over Himera. Det lyktes å redde forholdet, men da Traydaios overtok hele tyrannmakten i 472 fvt., etter Therons død, marsjerte Hieron 1.s hær mot Akragas og avsatte ham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg