Tekun Umam

Faktaboks

Tekun Umam
død:
1524
fødselsår ukjent

Tekun Umam var arveprins og general i k'iche'-mayaenes rike i Guatemala da Spania innledet erobringen av landet på 1520-tallet. Han ledet hæren mot den spanske erobreren Pedro de Alvarado i februar 1524 og tapte.

Historie

Det finnes få sikre opplysninger om Tekun Umam, men vi vet at han var barnebarn (umam) av k'iche'-rikets mektige hersker K'iq'ab (død 1475) og at han ble sendt av K'iq'abs etterfølger for å møte spanjolene. K'iche'-riket (også kalt Q'umarkaj etter navnet på hovedstaden) ble styrt av fire kongelige klaner og Tekun Uman tilhørte klanen Kawek som overtok riket etter K'iq'ab. Da spanjolene kom, kan Tekun ha vært en av fire herskere.

Både spanske og mayanske kilder (k'iche'-boka Título K'oyoi og kaqchikelenes annaler) er enige om hovedtrekkene i selve slaget, men det er ulike opplysninger om hans navn og tittel og om hvor og hvordan han døde. Mest sannsynlig skjedde det på en slette straks utenfor Quetzaltenango (El Pinar). Begivenheten var sannsynligvis det siste av flere slag mellom k'iche'er og invaderende spanjoler og kaqchikeler. Allerede før han dro fra Mexico hadde Alvarado innledet en allianse med kaqchikelenes ledere og k'iche'ene var blitt advart av aztekerne.

Etter Tekuns fall fortsatte spanjolene til Q'umarkaj og drepte k'iche'-kongene der. Med det ble Guatemala en spansk koloni.

Myte

Legendene om Guatemalas erobring kretser i stor grad om kampen mann mot mann mellom Tekun Umam og Alvarado. For eksempel fortelles at de to krigsherrene begge ble ledsaget av sine følgeånder (fylgje), henholdsvis en quetzalfugl og Jomfru Maria. Da døden inntraff satte quetzalen seg på Tekuns blodige bryst og siden har alle quetzal-hanner hatt røde bryst.

Tekun lever også videre som en av hovedpersonene i dansedramaet Baile de la Conquista (dansen om erobringen). Denne dansen er en variant av den spanske Baile de los Moros (dansen om maurererne ) hvor spanske konger vinner over araberne. I Guatemala vet alle at den tapende maurerkongen også er den tapende k'iche'-kongen.

Nasjonalhelt

I 1960 fikk Tekun Umam (ofte forvansket til Tecún Umán i spansk ortografi) status som nasjonalhelt i Guatemala og hans dødsdag 20. februar er helligdag. En rekke byer har reist statuer av han og hans portrett er å finne på landets pengesedler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg