Faktaboks

Taqi al-Din Ahmad ibn Taymiyya
Uttale
ibn taymˈiyya
Født
1263, Harran i nåværende Tyrkia
Død
26. september 1328

Taqi al-Din Ahmad ibn Taymiyya, muslimsk rettslærd, filosof og politiker. Han tilhørte hanbali-skolen, og prekte og underviste i Damaskus, der han også ble begravd.

Ibn Taymiyya angrep alt han anså å være uforenlig med islams strenge monoteisme og aksepterte verken sufisme, islamsk mystikk, eller ærefrykt for hellige menn og kvinner. De strenge korantolkningene og kompromissløse rettsavgjørelsene provoserte, og han endte flere ganger i fengsel.

Ibn Taymiyya er særlig kjent for å ha erklært samtidens mongolske herskere for frafalne fra islam. De ble anklaget for ikke å anvende islams lov i dens strengeste og reneste form. Hans lovtolkning legitimerer væpnet motstand mot enhver muslimsk hersker og ethvert muslimsk regime som kan anklages for ikke å styre i samsvar med islamsk lov. Hans verker inspirerte wahhabittenes reformbevegelse på 1700-tallet og ble en viktig referanse for fundamentalistisk islam etter 1950. Skriftene hans har fått en renessanse etter 1975.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg