Plante- og dyreliv på Taiwan

Cervus nippon, sikahjort. Foto fra: Jægersborg Dyrehave

I lavlandet vokser tropisk skog med et stort innslag av palmer og bambusarter. Mellom 600 og 1800 moh. vokser subtropisk eviggrønn skog. Over 1800 moh. vokser temperert eviggrønn skog og barskog med bl.a. sypress-, seder-, einer- og rhododendronarter.

Faunaen har mange likhetspunkter med den på Sør-Kinas fastland. 63 pattedyrarter hvorav 10 stedegne (endemiske). Hjortedyrene omfatter sikahjort, sambar og dvergmuntjak, dessuten finnes villsvin og en dvergform av ullserovgeit (geiteantilope). Av rovdyr kan nevnes leopardkatt, ildergrevling og snikekatter, samt truede arter som oter, kragebjørn og treleopard. Mange insektetere og gnagere, skjelldyr og den stedegne formosamakaken (en dyreape).

Mer enn 450 fuglearter er observert, og hegrer, rikser og vadefugler er rikt representert. De vakre fager- og mikadofasanene er endemiske og utryddelsestruede, sistnevnte er dessuten nasjonalfugl. Andre stedegne arter er taiwanhøne, -grønndue, -bylbyl, -plystretrost, -sanger, -lattertrost, -meis og -skjære.

Minst 100 krypdyr og 30 amfibier forekommer. I kystfarvannet lever sjøkuen dugong og mer enn 800 fiskearter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg