Cervus nippon

Cervus nippon, sikahjort. Foto fra: Jægersborg Dyrehave

I lavlandet på Taiwan vokser tropisk skog med et stort innslag av palmer og bambusarter. Mellom 600 og 1800 moh. vokser subtropisk eviggrønn skog. Over 1800 moh. vokser temperert eviggrønn skog og barskog med blant annet sypress-, seder-, einer- og rhododendronarter.

Dyrelivet har mange likhetspunkter med den på Sør-Kinas fastland. Det finnes 63 pattedyrarter, hvorav 10 er stedegne (endemiske). Hjortedyrene omfatter sikahjort, sambar og dvergmuntjak, dessuten finnes villsvin og en dvergform av ullserovgeit (geiteantilope). Av rovdyr finnes det blant annet leopardkatt, ildergrevling og snikekatter, samt truede arter som oter, kragebjørn og treleopard. Det finnes mange insektetere, gnagere, skjelldyr og den stedegne formosamakaken (en dyreape).

Mer enn 450 fuglearter er observert, og hegrer, rikser og vadefugler er rikt representert. De vakre fager- og mikadofasanene er endemiske og utryddelsestruede, sistnevnte er dessuten nasjonalfugl. Andre stedegne arter er taiwanhøne, -grønndue, -bylbyl, -plystretrost, -sanger, -lattertrost, -meis og -skjære.

Minst 100 krypdyr og 30 amfibier forekommer. I kystfarvannet lever sjøkuen dugong og mer enn 800 fiskearter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg