Faktaboks

Taddeo Gaddi
Uttale
taddˈeo gaddi
Født
1300, Firenze (nå Italia)
Død
1366, Firenze (nå Italia)
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Taddeo Gaddi
Gravering på kobber av Nicolas de Larmessin; fra boken Académie Des Sciences Et Des Arts av Isaac Bullart, 1682.
Av .
Freske i Firenze
Freske i Firenze, 1332-3138

Taddeo Gaddi var en italiensk maler. Han var elev av Giotto di Bondone og etterlignet ham særlig i sine madonnaer, men la i sine figurrikere komposisjoner mer vekt på fortelling enn på dramatisk poeng. Han viste samtidig større realisme gjennom sterkere dybdevirkning i landskapene og de kompliserte arkitekturkulissene.

I sin behandling av lyset anvendte han leilighetsvis clair-obscur. Ved siden av den rike koloritt var hans kunst preget av en mystisk religiøs innstilling som førte til delvis ny oppfatning av gamle motiver. I hans senere verker mener man å se en speiling av det åndelige klima som oppstod etter svartedauden, som herjet voldsomt i Italia i årene før den nådde Vest-Europa. Han arbeidet i Pisa og Pistoia, men fremfor alt i Firenze, hvor hans hovedverker ble utført i klosterkirken Santa Croce, blant annet freskene av Marias liv i Cappella Baroncelli.

Han var far til Agnolo Gaddi.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Taddeo Gaddi

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg