Tadd Dameron

Faktaboks

Tadd Dameron
Tadley Ewing Peake Dameron
Uttale
dˈæmərən
Født
21. februar 1917, Cleveland, Ohio
Død
8. mars 1965, New York City

Artikkelstart

Tadd Dameron var en amerikansk jazzmusiker, pianist, komponist og orkesterleder. Han var en av de fremste stilskaperne innen bebop mot slutten av 1940-årene.

Dameron arbeidet omkring 1940 som arrangør for orkestre ledet av Harlan Leonard og Jimmie Lunceford. Så ble han involvert i den nye bebop-formen, og skrev flere temaer som er blitt klassikere og fortsatt spilles, for eksempel Hot House, Good Bait og Lady Bird.

Tadd Dameron var en av de første som skrev storbandmusikk i denne stilen, blant annet for pionerorkestre som Billy Eckstines og Dizzy Gillespies storband. Senere ledet han egne småband, der han blant annet hadde med trompeterne Fats Navarro, Miles Davis, Clifford Brown og Blue Mitchell.

I en periode i 1980-årene ble en del av arrangementene hans rekonstruert og spilt av en gruppe med navnet Dameronia, ledet av trommeslageren «Philly» Joe Jones. I Norge har Per Husby arrangert og spilt mye av musikken hans med sitt orkester Dedications, både på konserter og plater. Av album kan nevnes Fontainebleau (1956) og The Magic Touch (1962).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg