Faktaboks

Etymologi

av ’fegate’ og by ’gård’

Jarlabankes bro
Täby er rikt på runesteiner og andre fornminner. Steinene som kalles Jarlabankes bro har innskriften «Jarlabanke lot reise disse steiner etter seg mens han levde. Han gjorde denne brua for sin sjel. Han eide alene hele Täby».

Täby er en kommune i Uppland i Sverige, i Stockholms län. Det er en forstadskommune som ligger nord for Stockholm, på vestsiden av fjordarmen Stora Värtan. Arealet er 60 kvadratkilometer, og kommunen har 75 000 innbyggere (2022).

Omtrent halvparten av kommunens areal er tettbygd strøk, men i de nordlige delene finnes fortsatt noe av det gamle natur- og kulturlandskapet bevart. Næringslivet er preget av nærheten til Stockholm, og domineres av tjeneste- og servicenæringer.

Kommunesenteret Täby, med 60 000 innbyggere, regnes til Stockholm tettsted. Nord i kommunen ligger Täby kyrkby, som regnes som en del av tettstedet Vallentuna i nabokommunen i nord.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg