Vallentuna kirke
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Vallentuna er en kommune i Uppland i Sverige, i Stockholms län. Kommunen har et areal på 360 km² og 34 700 innbyggere (2022). Vallentuna er en forstadskommune til Stockholm, cirka 25 km nord for byen. Næringslivet preges i stor grad av nærheten til Stockholm.

Kommunesenteret Vallentuna, 33 300 innbyggere (2020), er en av Stockholms ytre boligforsteder. Pendling til Stockholm og nabokommuner er vanlig. Vallentuna kirke, påbegynt på 1100-tallet, er kjent for rike funn av middelaldermanuskripter.

Natur

Landskapet preges av sprekkedaler med mange smale innsjøer og oppdyrket leirjord i dalfyllingene. På høydedragene er det skogkledd morene.

Nordøst for kommunesenteret ligger Angarnssjöängens naturreservat med rikt plante- og fugleliv. Den sørøstre delen av kommunen har forbindelse til havet ved Åkersberga gjennom Åkers kanal.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg