Studentsamfunnet Driv

Studentsamfunnet Driv er en studentforening i Tromsø. Dagens studentsamfunn oppstod i 2013 som en sammenslutning av Studentsamfunnet i Tromsø (stiftet 1967) og foreningen Studenthuset Driv. Studentsamfunnet holder til i Mack bryggeris gamle lokaler.

Bakgrunn og historie

Historien til studentsamfunnet i Tromsø starter i 1967, året før opprettelsen av et universitet i Tromsø ble vedtatt av Stortinget. I perioden fram til de første studentene ble immatrikulert i 1972 var studentsamfunnet en lokal pressgruppe for etableringen av et universitet i byen. Willy Haugli og senere professor i pedagogikk Birgit Broch-Utne var sentrale medlemmer av Studentsamfunnet i Tromsø i denne perioden.

Like før studentene kom til byen ble studentsamfunnet radikalisert. Studentsamfunnets medlemmer deltok i lokale streiker og bidro generelt til venstresidens samfunnsdebatt i Tromsø. Ulike storpolitiske hendelser, som fallet til firerbanden under maktovertakelsen i Kina og kollapsen i Røde Arme Fraksjon på slutten av 1970-tallet fikk konsekvenser for ytterste venstre fløy også i Tromsø. Utover 1980-tallet ble studentsamfunnet derfor omgjort til en kulturinstitusjon. Dette ble understreket i 1981 med den første studentrevyen og etableringen av et studenthus året etter. På 1990-tallet befestet kulturaktiviteten seg og mye av politikken som hadde tidligere hadde dominert studentsamfunnet var borte.

Etter flere år med diskusjoner og forhandlinger mellom studentgrupper, universitetet i Tromsø, Høgskolen i Tromsø og studentsamskipnaden ble Studenthuset Driv åpnet i år 2000. I 2013 ble Studentsamfunnet Driv opprettet som en sammenslåing mellom studentsamfunnet i Tromsø og Studenthuset Driv. I 2014 flyttet den nye organisasjonen inn i de gamle lokalene til Macks bryggeri.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg