studentsamfunn

Artikkelstart

Studentsamfunn, eller studentersamfunn (eldre form), er en forening av studenter og eldre akademikere. Studentsamfunn har som formål å være møtested for sosialt samvær, debatt og kulturell virksomhet.

Faktaboks

Også kjent som

studentersamfunn

Betegnelsen studentsamfunn brukes helst om større studentforeninger som ikke er rettet inn mot ett bestemt studentmiljø, men som er åpne for alle studenter ved et studiested. Studentsamfunn må ikke forveksles med en studentsamskipnad. Sistnevnte er organisasjoner som ivaretar studentenes velferd (studentboliger, helse etc.). Studentkollegiene er en eldre organisasjonsform som er beslektet med dagens studentsamskipnader.

Det eldste studentsamfunnet i Norge er Det Norske Studentersamfund som ble etablert i 1813, to år etter det første universitetet i Norge (Universitetet i Oslo) ble stiftet. Riktig nok eksisterte Studenter-Societet i Bergen på 1600-tallet, men det var et studentkollegium og ikke et studentsamfunn slik vi forstår det i dag. Den første organisasjonen for norske studenter vi kjenner til, er Collegium norwegianorum, et studentkollegium for norske studenter i Rostock som ble stiftet i første halvdel av 1400-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Lars Erik Sørgård

Narvik Studentersamfunn er ikke inkludert ser jeg. www.samfunnet.no

svarte Tor Ivar Hansen

Det er en rekke studentsamfunn som ikke er nevnt her. Narvik studentsamfunn er imidlertid nå med i listen over lenker til noen studentsamfunns hjemmesider.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg